Selecteer een pagina

Activiteiten

Het Platform bevordert discussie over strategie en concrete activiteiten voor een duurzame samenleving. Daarvoor organiseren we regelmatig een thema-avond en verspreiden we nieuwsbrieven (aanmelding nieuwsbrief) voor  uitwisseling van informatie en afstemming van activiteiten. Ook worden er speciale campagnes gevoerd of ad hoc activiteiten, vaak samen met andere maatschappelijke groepen in Wageningen.

Onderzoek naar de invloed van houtstook op de gezondheid

Samen met het Stadslab en de WUR hebben we een netwerk luchtkwaliteit opgezet in Wageningen. Sinds begin 2023 meten een 70-tal huishoudens de luchtkwaliteit in hun omgeving

Stadslab Burgermeetnetwerk Luchtkwaliteit

In een volle Bblthk werd op 31 oktober een start gemaakt met een initiatief om een burgermeetnetwerk luchtkwaliteit in Wageningen te realiseren. Al meer dan 60 mensen willen meedoen met fijnstof concentraties meten. Dit is vooral ingegeven vanwege de toenemende bezorgdheid over houtrookoverlast en de zorg idat dit komende winter sterk zal toenemen. Dit initiatief wordt gefaciliteerd door Stadslab (de Bblthk), Platform Duurzaam Wageningen en Bert Heusinkveld (zie Presentatie_Heusinkveld) van de Leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van WUR. Voor meer details zie het artikel in de Stad Wageningen: Burgermeetnetwerk luchtkwaliteit van start. Meedoen kan nog! Aanmelden via info@duurzaamwageningen.nl.

Verdere acties rond houdrook: deze kunnen dus in de zijlijn

Hier vindt u het verslag van de thema-avond over houtrook, overlast en gezondheid op 5 oktober 2017 en de bijbehorende presentaties: LongfondsHoutrookWageningen2017Houtrook vanuit het perspectief van de gemeente AmersfoortPresentatie kachelbranche. Zie hier meer  Achtergrondinformatie met links naar andere documenten.

Klimaatcafés

Sinds oktober 2021 organiseren we samen met de Wageningse Klimaatcoalitie maandelijkse klimaat/donut café’s.  In 2022 hebben ook de Grootouders voor het klimaat zich bij de organisatie gevoegd. De avonden vinden iedere eerste woensdag van de maand plaats bij Thuis. Aanvang 19.30.

Klik op de link hieronder voor uitnodigingen en verslagen van de klimaatcafés.

PDW en de gemeente

Het Platform organiseert eens in de vier jaar verkiezingsdebatten met alle politieke partijen.

Daarnaast ondersteunt het Platform het duurzaamheidsbeleid van de gemeente, dat zich sinds het initiatief van de gemeente om klimaatneutraal te zijn in 2030 heeft vertaald in verschillende campagnes.

Voorheen verzorgde het Platform ook een lokale agenda, die nu door de gemeente Wageningen verzorgd wordt: Duurzame activiteitenagenda.