Over ons
Het Platform staat voor discussie en actieplannen ter bevordering van een sociaal, ecologisch en economisch duurzame samenleving. Onze aandachtsgebieden omvatten onder andere wonen, landbouw, luchtkwaliteit, klimaat, mobiliteit, omgevingsvisie, permacultuur en de donuteconomie. Verder ondersteunen we het duurzaamheidsbeleid van de gemeente waar het kan, maar zijn ook kritisch waar het moet.
Wie zijn wij
Marijke Kuipers
Voorzitter, regionale voedselvoorziening, donut economie, mobiliteit, luchtkwaliteit
Trudi van Ingen
Secretaris, webmaster, nieuwsbrief, duurzaamheidsmeter
Anton Nigten
Biologische landbouw
Pauline Saltet
Wonen, donuteconomie, klimaatcafé
Robert Smit
Permacultuur
Peter Plantenga
Stadstuinen
John Peters
Luchtkwaliteit
Henk Kas
Penningmeester
Wij verwelkomen graag nieuwe platformleden: draag je lokale duurzaamheid een warm hart toe en zoek je uitdagend vrijwilligerswerk, neem dan contact op met Marijke Kuipers, (06-42383361), Trudi van Ingen, (06-49990209), of stuur een email naar info@duurzaamwageningen.nl.
Het Platform vergadert ongeveer één keer in de 6 weken.
Geschiedenis
Het Platform Duurzaam Wageningen is in 1999 opgericht als vervolg op ‘Wageningen stemt duurzaam’. Dit initiatief van een aantal maatschappelijke en natuur- en milieuorganisaties ontstond in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in 1998.
Na die verkiezingen werd het nieuwe motto: ‘Wageningen wordt duurzaam.’ Daarmee werd aangesloten bij de wereldwijde uitwerking van Lokale Agenda 21, die voortkwam uit de VN-conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro in 1992.
Dat betekent dat we een duurzame samenleving zien als een samenleving die zowel in ecologisch als ook in economisch en sociaal opzicht duurzaam is.
Visie op duurzaamheid
Bij een duurzaam Wageningen stellen we ons voor dat de Wageningse burgers op een respectvolle manier omgaan met de wereld en alles wat daarop leeft. Dit binnen de ecologische grenzen van de aarde zodat het niet ten koste gaat van anderen, zowel hier als elders in de wereld, als in de toekomst. Dat betekent dat ze daar naar handelen in al hun rollen: als burger, consument, ouder, recreant, werknemer of werkgever.
Dat bewustzijn komt in onze Wageningse samenleving tot uiting in een laag energie- en waterverbruik van huishoudens en bedrijven, in het beperken en scheiden van afval en in duurzaam koopgedrag. De detailhandel speelt daarop in met het aanbod en in de bedrijfsvoering. Innovaties maken de ontwikkeling tot een duurzame samenleving mogelijk en economisch en sociaal haalbaar. Bij Wageningse bedrijven is duurzaam ondernemen het uitgangspunt. In het onderwijs is ‘leren voor duurzaamheid’ een vanzelfsprekendheid.
Duurzame recreatievormen staan op een hoog niveau en zijn voor iedereen bereikbaar. Inwoners eten gezond, meest in de omgeving en op duurzame wijze geproduceerd voedsel. De gemeente onderhoudt de openbare ruimte op duurzame wijze, zorgt voor schone lucht, ‘schone’ mobiliteit en voor behoud en bevordering van groen en biodiversiteit binnen de gemeente.
Sociale rechtvaardigheid staat hoog in het vaandel en de zorg voor zwakkere groepen in de samenleving is groot. Binnen en buiten de universiteit wordt gewerkt vanuit respect voor de ecologische grenzen van de aarde en werken mèt de natuur i.p.v. ten koste van de natuur.
Dat duurzame Wageningen zal een voorbeeldfunctie hebben!
Donut model van Kate Raworth: welzijn voor iedereen alleen mogelijk binnen een minimale sociale fundering en de ecologische grenzen van de aarde.