IN DE BAN VAN DE BOON

08/02/2024

Een geslaagd BEANMEAL diner 

Met 70 aanwezigen genoten we op 7 februari 2024 in de Arboretumkerk in Wageningen van een viergangendiner, boordevol peulvruchten, gecreëerd door Food of Cultures. Tussen de gangen door bespraken we vanuit verschillende invalshoeken hoe Nederlandse bonen meer aandacht kunnen krijgen en luisterden we naar inspirerende verhalen van Rocus Troost van BOON bonen, Simone Ritzer van WUR Dialogues, Wethouder Erik-jan Bijleveld van de gemeente Wageningen en lupineboer André Jurrius.

Het #BEANMEAL was georganiseerd door het ‘Lekker Lupine Platform’ samen met Platform Duurzaam Wageningen, Grootouders voor het Klimaat Wageningen, en Simone Ritzer van WUR Dialogues.

In de overgang van vaak vlees eten naar meer plantaardige eiwitten op je bord zijn bonen onmisbaar. Bonen, indien biologisch geteeld en uit Nederland, hebben voordelen voor bodem, klimaat, stikstof, vervoer, gezondheid en biodiversiteit. Dit vereist wel een verandering in de wijze van telen, de markt om bonen te (ver-)kopen, en (meer) bonen in je maaltijd. Hoe kan het imago van de boon lekker en aantrekkelijk worden? Hoe kunnen we deze transitie bewerkstelligen? Dit was het thema dat besproken werd tijdens de maaltijd, als een variant op het maandelijkse Klimaatcafé iedere eerste woensdag van de maand in Wageningen. De sprekers vertelden over de waarden en belangen van de boeren, de consument en de tussenliggende bedrijven. Lees hier het Verslag van de Bonenmaaltijd in Wageningen.

Deze maaltijd vormde onderdeel van een langer lopende campagne om de eiwittransitie te bevorderen met behulp van in Nederland geteelde lupine. Deze campagne werd in december 2022 ingeluid door het Platform i.s.m. de Wageningse Grootouders voor het Klimaat door het organiseren van een ‘lupine actiemaand’, waaraan veel lokale producenten en winkels meewerkten (zie Lekker Lupine Folder).